MALEZYA - KUALA LUMPUR
SULTANLARIN BAŞKENTİ
Kuala Lumpur (KL), 150 yıldır pek çok çeşitli kültürün, dinin, mimarinin ve uygarlığın bir potada eridiği Malezya'nın renkli, çok kültürlü, başkenti. Güneydoğu Asya'nın en yeşil başkenti olan KL, tarihi, doğası, aktivitesi, eğlencesi ve modernliğiyle turistler için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Malezya'da, Kuala kelimesi bir şehrin içerisinde geçiyorsa o şehirden “nehir” geçiyor demektir.
Son yıllarda Türkiye ile Malezya arasındaki benzerlik konusu tartışıla dursun, Güneydoğu Asya'nın çokça merak edilen bu ülkesinde hem teknoloji, hem yaşam standartı hem de farklı kültürlerin örnek gösterilecek nitelikte bir arada yaşamaları bu benzerlik tartışmalarını boşa çıkartmaktadır.
Malezya’nın en önemli geçim kaynağı petrol ve tarımdır. Özellikle petrol, ülkenin kalkınmasında büyük rol oynamaktadır. 1 litre benzinin fiyatı 1 RM. Ülkede sanayi sektörü çok gelişmiş olmamakla birlikte, başta finans ve turizm olmak üzere hizmet sektörü son yıllarda büyük gelişme göstermiş.
Kuala Lumpur’un nüfusu 7 milyon, Malezya’nın nüfusu ise 21 milyon. Nüfusun %57’si Malay, % 30’u Çinli, % 12’si ise Hindu. Halkın % 55’i Müslüman ve medeni hukuk konularında İslami prensipler uygulanıyor. İkinci evliliğe izin verilmekle birlikte, birinci eşin iznini almak şart. Bu da yetmiyor, mahkemeler karar vermeden önce, eşin maddi durumu ile ilgili ciddi araştırma yapıyorlar. Ramazan ayında kumarhaneler kapalı. Ramazanda sokakta açıktan yiyip içmek yasak. Müslümanlar modern tarzda, tesettüre uygun bir şekilde giyiniyorlar. Çinlilerin giyiniş tarzı ise açık ve modern. Hindular ise geleneksel kıyafetlerini giyiyorlar.
Malezyalılar için “güler yüzlü insanlar” demek yanlış olmaz. Yüzlerinde sürekli bir tebessüm var. Çinliler Malaylardan daha çalışkan. Kamuda çalışanların çoğunluğunu Malaylar oluştururken, özel sektörde çalışanlar ile ticaretle uğraşanların çoğu Çinli. Bu nedenle, Çinliler Malaylarca pek sevilmiyor.
Ülkede trafik İngiltere’de olduğu gibi soldan akıyor. Trafikteki İngiliz etkisi hayatın akışı içinde de kendini gösteriyor. Şehirde trafik soldan aktığı için karşıdan karşıya geçerken dikkatli olmalısınız. Trafikte motosiklet yoğunluğu var ve hızlı gidiyorlar. Yollar çoğu zaman tek taraflı (geliş veya gidiş). Bu nedenle, taksi ile bir yere gitmeye kalkıştığınızda, neredeyse yürüyerek gitmeye eşdeğer bir zamanı trafikte kaybediyorsunuz. Bu nedenle, şehir içinde yakın mesafeleri yürüyerek gezmek daha kolay.
Şehri gezerken adeta gökdelenlerin gölgesinde yürüyor olmanıza karşın, yeşil alanların da özenle korunmuş olması dikkat çekmektedir. Genellikle binaların dış cepheleri beyaz. Bu renk, güneş ışınlarını daha iyi şekilde yansıttığı için tercih edilmiş. Hava sıcak ve çok nemli. Gezerken farkında olmadan çok su kaybediyorsunuz. Bu nedenle sürekli su içmeniz gerekli. Ne zaman yağmur yağacağı belli olmuyor. Her gün 1-2 saat te olsa yağmur yağabiliyor. En çok yağış Muson mevsiminde, Şehirde gezerken her an yağmur yağacakmış gibi yanınızda şemsiye bulundurmanız gerekmektedir.
Kuala Lumpur'u gezerken hem modern mimarisini hem de otantik yapısını harmanlanmış şekilde görmek mümkün.
Menara (minare)- 421 metre yüksekliğindeki bu kuleden, şehrin dört bir tarafını 360 derece açı ile rahatlıkla görebilirsiniz. Dünyanın en yüksek ikiz kuleleri (452 m.) olan Petronas binasının 41. katında iki kuleyi birbirine bağlayan üstü kapalı bir köprü bulunmaktadır. Bu köprü aynı zamanda kuleyi gezmek isteyenlerin çıkmasına izin verilen tek yerdir. Köprüye çıkabilmek için bilet almanız gereklidir. Petronas İkiz Kuleleri'ne çıktığınızda KL manzarasını çok daha net görebilirsiniz.
Merdeka (Özgürlük) Meydanı şehrin kalbi olarak bilinmektedir. Abdul Samed Binası, Ulusal Cami, İslam Sanatları Müzesi ve Koloniyel dönem evlerini de gezebilirsiniz.
Merdaka Meydanı'na yürüme mesafesinde olan Central Market ve Çin Mahallesi iç içe geçmiş durumdadır. Çin Mahallesi’nde birbirinin peşi sıra dizilmiş tezgahlar ve tezgahlarda, konfeksiyondan züccaciyeye, cep telefonundan el fenerine kadar ne ararsanız bulabilirsiniz. Fiyatlar ucuz olmakla beraber, pazarlık yapmanızı öneririm. Buraya kadar gelmişken Çin Mahallesi çıkışında koloniyel zamandan kalma ve koruma altında olan Lebuh Ampang bölgesini de gezmelisiniz.
Altın Üçgen, Kuala Lumpur'un ticaret, iş dünyası, alışveriş, eğlence merkezi olarak bilinen bölge 3 ana caddenin - Jalan Imbi, Jalan Sultan İsmail ve Jalan Raja Chulan, kesiştiği noktadadır. Bu bölgede yer alan ünlü Bukit Bintang çok sayıda mağaza ve alışveriş merkezinin olduğu, geceleri oldukça hareketli caddelerden biridir. Jalan Ramlee’deki gece kulüpleri ve özellikle de Beach ve Aqua Clup çok ünlüdür.
Kuş ve Botanik parkı, dünyanın en büyük açık alan kuş parkdır. Bahçede farklı tür ve renkte kuşlar (özellikle de nesli tükenen) var. Kuşların kaçmaması için bahçenin üzerine yüksek bir ağ gerilmiş. Botanik parkın içerisinde ayrıca Orkide Bahçesi, Kelebekler Bahçesi ve geyik parkı bulunmaktadır.
Güneydoğu Asya'nın ikinci büyük Su altı Akvaryumu Kuala Lumpur' da bulunmaktadır. Modern tarzda hazırlanmış akvaryumda hiç görmediğiniz sualtı dünyası hayvanları ile karşılaşacaksınız.
Kralın Sarayı- Malezya'da Kral, sembolik bir görev icra etmektedir. Yönetim, 13 eyalet ve 3 federal hükümetten oluşmaktadır. 9 sultanın bulunduğu ülkede, sultanlar tarafından 5 yıllığına seçilen bir kral var. Her kral sadece bir defa seçilebiliyor. Malezya’da mülki idare sistemi demokratik monarşi.
Çin ve Malay lokantalarının birbirinin peşisıra dizildiği Bukit Bintang cadesinde her çeşit yerel yemeği tadabilirsiniz. Yerel yemekler içinde en popüleri, nasi lemak adı verilen hindistan cevizli pilav. Sofraların vazgeçilmezi ve her öğünde yeniyor. Pilavın tatlısı ve jeli de yapılıyor. Balık başından yapılan çorbaları meşhur.
En popüler içecekleri, sütle yapılan çay (Tea Tarik). Kahvaltı alışkanlıkları değişik, et bile yiyebiliyorlar. Tropikal meyve oldukça bol ve ucuz.
Son söz olarak, Türkiye ile Malezya’yı karşılaştırmanın mümkün olmadığını, Malezya'nın ekonomik gelişmişlikte, turizmde aldığı mesafeyi, iş disiplini, ahlakı, farklı görüşlerini gördükçe Türkiye'nin daha çok yolu olduğunu gözlemliyorum. Sizin de yolunuz bir gün Malezya'dan geçer ise yapılan bu kıyaslamanın asılsız olduğunu fark edeceksiniz.
Farklı rotalarda buluşmak dileği ile.
Hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz