İnsan kısa sürede neleri keşfedebilir? Yol aldıkça kendini, kültürünü, unuttuklarını,
belki de sadece keşfetmenin hazzını...
Eğer kendini arıyorsan yönünü dağlara çevir, dağlarda gözlerini kapat, kulaklarınla
gör. Ağaçların fısıltılarını, böceklerin seslerini dinle. Binlerce yıllık uygarlıkların izini sür.
Keşif yolculuğu için yoldan çıkmaya hazır ol!
Melih Eriş
.................................................
HUZUR - MEİS ADASI (Kastellorizo)
Meis Adası tarihte bir çok ulusun hakimiyeti altına girmiştir. Romalılar, Bizanslılar, San Juan Şövalyeleri, Mısırlılar, Osmanlılar, Venedikliler, Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler ve son olarak da ada 1948 yılında Yunanistan'ın olmuştur.
Meis (Kastellorizo) Adası Yunanca Megiste, Arapça Magias, Türkçe Meis, Fransızca Castelroux ve İtalyanca Casyelrosso gibi birçok isme sahip olmuştur.
20.yy başlarında ada nüfusu 15.000 iken II. Dünya Savaşı sonrasında gittikçe azalmış ve günümüzde 300 kişiye kadar düşmüştür. Adanın ana kara Yunanistan'a uzak ve ulaşım sorunu olması nedeni ile genç nüfus azalmıştır.
Meis Adası idari bakımdan 72 mil uzaklıkta bulunan Yunanistan'ın Rhodos Adasına bağldır. Adanın Rodos'a bağlantısı feribot ve uçak ile sağlanmaktadır. Bunun dışında Türkiye'nin Kaş ilçesinden her gün karşılıklı olarak hareket eden feribotlarla Meis Adasına geçmek mümkündür.
Günlük alışveriler ve hastane gibi acil durumlarda yarım saat mesafade olan Kaş ilçesi kullanılmaktadır. Koşullar Meis Adasını Türkiye'ye öylesine bağımlı bir hale getirmiş ki, para birimi olarak TL kullanabiliyorsunuz.
Meis Adasında 1991 yılında çekilen “Mediterraneo” filmi ile adanın ismi ünlenmiş ve adaya daha çok turist gelmeye başlamıştır. Adanın iç kesimleri de en az deniz kenarı kadar görmeye değerdir.
Yıllar önce bir yarışma programını izlerken bir soru dikkatimi çekmişti. "Türkiye'ye en yakın, Yunanistan'a bağlı ada hangisidir?" Cevap Meis Adasıydı. Hatta Kenan Işık demişti ki, "Meis kelime olarak göz demek. Kaş ve göz karşılıklı birbirini tamamlıyor. Fakat bu bilgi doğru değildi. Meis, Yunancada göz anlamına gelmiyordu. Göz “μάτι” yani Mati olarak yazılıyor.
Meis Adası'nda çok küçük bir bölümde yerleşim ve yaşam alanı oluşturulmuştur. Feribotların yanaştığı merkezde kordon boyunca evler, kafeler, restoranlar ve marketler dizilmiştir. Birkaç sokak kadar yerleşim yerleri arkalara kadar uzanıyor ve adanın geri kalan kısmında ise doğal yaşam hüküm sürüyor.
Bu huzur dolu adada ne yapacağım derseniz, ben de size şu tavsiyelerde bulunabilirim. Deniz taksisine binerek adanın doğu kısmında bulunan Mavi Mağara ziyareti yapmak, sonrasında Aya Georgios plajında deniz keyfi, yürüyerek huzur dolu sokaklarda yürümek, gün batımını kordon boyunca uzanan kafelerden birine oturup izlemek. Akşam ise güzel bir restoranda yemek keyfi ve sahilde güzel bir otelde konaklamak.
Meis Adası’nda geçireceğiniz tatilin ana teması “huzur” üzerine kurulu olmalıdır.
Farklı rotalarda buluşmak dileği ile, hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş