BURSA - ULUDAĞ
Hepimizin bildiği gibi Uludağ Türkiye’nin en önemli kış sporları ve kayak merkezlerinden biri olarak tanınmaktadır. Fakat tarih sayfalarında Uludağ’ın bir zamanlar “Keşişlerin Yurdu” olarak anılması ve adının Olympos dağı olarak geçtiği pek bilinmemektedir.
Antik çağın ilk tarihçilerinden Herodot yazdığı kitabında Uludağ, "Olympos" olarak geçer ve Olympos'ta Lydia kralı Kroisos'un oğlu Atys'in yaşadığı trajediyi anlatır. Herodot'tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ, Olympos ve Mysia Olympos'u olarak geçer.
Roma İmparatorluğu'nda resmi din Hıristiyanlık olduktan sonra Uludağ'da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış ve manastırlar 8. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştır. Uludağ'da Nilüfer çayı ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelerde 28 manastır kurulmuştur. Orhan Gazi Bursa'yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve dağdaki keşişlerin yaşadığı manastırların bir kısmı terk edilirken, bazılarının yerlerine Doğlu Baba, Geyikli Baba, Abdal Murat gibi Müslüman dervişlerin inziva yerleri olmuştur.
Bursa'nın fethinden sonra Türkler dağa "Keşiş Dağı" ismini vermişlerdir. 16. yüzyılda Bursa'ya gelen Alman seyyah Reinhold Lubenau Uludağ'ın Türklerin eline geçtikten sonra keşişlerin sadece gündüzleri ibadet için dağa çıktıkları ve manastırların harç kullanılmadan taş duvarlarla yapıldığını belirtir. "Olympos Mysios" veya "Keşiş dağı", 1925 yılında Bursa Vilayeti Coğrafya Cemiyeti'nin girişimleri ve Osman Şevki Bey’in önerisi ile "Uludağ" adını almıştır.
Uludağ’ın en yüksek noktası Zirvetepe (2300 m.) dir. Bugün bile Uludağ tepede hala taş duvardan yapılmış yıkık manastırları görebilmek mümkündür.
Uludağ, modern dağ tesisleri ve 1963'te hizmete açılan Türkiye'nin ilk teleferiği, dördüncü büyük kent olan Bursa'nın hemen yanında olması ile dağ ve kış turizminin merkezi olmuştur. Uludağ Türkiye'nin en büyük kayak merkezidir. Yol durumunun uygunluğu, uzun kış mevsiminde kar bulunması, eşsiz manzaraları buraya yerli yabancı turistleri çekmektedir. Dağın doruk noktasından açık havada İstanbul, Marmara denizi ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Doğu, kuzey eteklerinin Bursa Ovasına yakın yerlerinde sıcak su kaynaklarının bulunmasından burada kaplıcalar meydana gelmiştir. Bursa'nın Çekirge semtindeki bu kaplıcalar pekçok hastalığa şifa olmaktadır.
Ayrıca teleferiğin son istasyonu olan Sarıalan Uludağ merkeze 7 km mesafede olup düzenli dolmuş seferleri ile ulaşım sağlanmaktadır.
Uludağ’ı bir de bu yönü ile tanımanızı istedim.
Farklı kayaklı rotalarda buluşmak üzere…
Hepiniz sevgiyle kalın.
Melih Eriş
Yorumlar -
Yorum Yaz