KARMA NEDİR?
KARMA
Hinduizm, Budizm, Teozofi ve doğu ezoterizmi terminolojilerinde kullanılan bir terimdir. Sankirst dilinden gelen “Karma” yapmak, eylemde bulunmak anlamına gelen “kri” fiilinden türemiştir. Karma terimi doğu mistiziminde 4 anlamla ifade edilmektedir.
Bedensel hareket, söz gibi fiziksel deneyimler, imaj, düşünce, niyet gibi zihinsel hareketler (neden)
Fiziksel veya zihinsel bir hareketin sonucu
Bireyin şimdiki ve geçmiş yaşamdaki hareketlerinin sonuşlarının toplamı
Manevi alemin nedensellik kuralı
Karma yasası öte alem yaşamını ve reenkarnasyonları belirleyen evrensel neden-sonuç yasasıdır. Karma yasası insanın şimdiki yaşamında ve geçmiş yaşamlarında yaptıklarının sonuç karşılaşmasıdır. Yani insan geleceğini ya da kaderini bilerek kendi yaptığı hareketlerle belirlemesidir. Dolayısı ile bugün bulunduğu durum, geçmiş yaşamlardaki hareketlerin sonucudur. Şimdiki yaşadıkları da geleceğini şekillendirecektir.
Yapılan kötü hareketler nedeni ile karşılaşılan ve yaşanması gerekli hale gelen sonuçlara “karmik telafiler” denmektedir. İnsanın dünyada kurtuluşa ermesi demek, karmik telafilerin tümünü ödemesi ve yeni karmik telafiler edinmesine yol açacak nedenler oluşturmaması demektir.
Yapılan hareketlerin karşılığı olarak yaşanması gereken sonuçların planlı ve programlı biçimde düzenlenmiş haline “karmik plan” denir. Karmik plan kısmen belirli kısmen oluşum halindedir. Birey kendi iaradesi ile yeni hareketler yapmakta ve her an karmik planına yeni bir biçim vermektedir. Bu bakımdan karmik planı oluşum süreci içinde yapılan hareketler üç grupta ele alınır.
Agami Karma, gelecek üzerinde bir etkide bulunmuş hareketler.
Prarabdha Karma, neden oluşturmuş ve gelecek üzerinde etkide bulunma sürecine girmiş hareketler.
Sanchita Karma, birikmiş fakat henüz gelecek üzerinde bir sonuç oluşturmamış hareketler.
Doğu mistizimine göre bireyleri olduğu gibi toplumlarında karmik planı vardır. Toplumsal karmik plan, bir bakıma bireysel karmik planların toplamı gibidir. Bireylerin olduğu gibi toplumlarında dünya gezegeninin görünmez hiyerarşisi içinde görevli hami varlıkları vardır. Her toplumun karmik planının bir aksaklığa uğramadan uygulanması o toplumdan sorumlu hami varlık sorumluluğundadır.
Toplumsal karmik plan, gezegensel karmik planın bir parçasını oluşturur ve görünmez hiyerarşinin dünya insanlığı için saptadığı “genel tekamül planına” uygun olarak belirlenir. Yeryüzündeki tüm genel tekamül hareketleri (dinler, akımlar, sosyal hareketler vb.) bir seneryo gibi veya bir okul eğitim programına benzetilebilir ve ana hatları ile daha önceden belirlenmiş hareketlerdir. Seneryodaki rollerin kimler tarafından oynanacağı, ders programının uygulanması sırasındaki ayrıntılar tekemül etmekte olan varlıkların insiyatifine bırakılmıştır. Yani bireyler genel tekamül planına katılma biçimi bakımından özgürdürler.
MELİH ERİŞ