ANTALYA - DÜDEN ŞELALESİ
SUYUN RUHU DÜDEN ŞELALESİ
Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Düden Şelalesi, Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır. Antalya’ya yaklaşık 7 km uzaklıkta olan kolu Aşağı Düden (Karpuz Şelalesi) ve Varsak’a 1 km uzaklıkta olan kolu Yukarı Düden Şelalesi’dir. Şelale, 10 km boyunca yer altından akar ve Lara’dan Akdeniz'e dökülürken büyüleyici bir görsel şölen sunar.
Düden kelimesi, suyu yutan deliklere verilen isimdir. Düden Şelalesi’nin suyu, kaynağıdan çıktıktan sonra, yerin altında giderek gözden kaybolur. Ana kaynağı, Toros Dağları’nın yamaçlarında olan Kırkgözler ve Pınarbaşı olmak üzere iki kaynak birleşir ve ardından Bıyıklı Düden’de kaybolan akarsu tekrar görünür. Kısa bir süre sonra Varsak’tan 2 km kadar yerin altına inen su, ziyaret ettiğiniz şelalenin olduğu noktada, Düdenbaşı’nda tekrar görünür.
Suyunun geçtiği her yere hayat veren Şelale’nin arkasında yer alan mağara, sizi adeta bir rüya alemine götürür. Bu mağaranın oyuklarından, Düden Şelalesi’ni bambaşka algılar, günlük yorgunluklarınızı unutursunuz. Mağara, daha sonra çağlayanın her iki yönüne birer yay şeklinde döner. Türkiye’de, bir çağlayanı gürül gürül akarken, arkasından seyredebileceğiniz böylesine güzel bir yer yoktur. 40 metre uzunluğundaki bu mağaraya giderseniz dilek kuyusunda dilek tutmayı da unutmayın.
Bu alana girdiğinizde ilk olarak antik mezar kalıntıları çıkar karşınıza. Varsak yakınlarında bulunan ve antik ismi Lyrboton Kome olarak adlandırılan bir köye ait olan bu antik mezarda, kayaya oyulmuş mezar odaları ve üzeri kapakla örtülü sandıklar bulunmaktadır.
Dünyanın dört bir yerinden merak edip ziyarete gelen turistler ile dolup taşan Düden Şelalesi’nde küçük hediyelik eşyalar alabileceğiniz dükkanlar, restoranlar, eğlence merkezi ve küçük bir hayvanat bahçesi bulunmaktadır.
Düden Şelalesi, 1970’li yıllarda Devlet Su İşleri tarafından piknik alanı haline getirilmiş. Ücretsiz masalarda, yanınızda getirdiğiniz yiyecekleri keyifli manzara eşliğinde, doğanın ve suyun sesini dinleyerek piknik yapabilirsiniz. Kalabalıkla karşılaşmamak için hafta sonu yerine hafta içi ziyaret etmek sizin için çok daha keyifli bir seçenek olacaktır. Merdivenli yolları ile insanların buradan daha fazla keyif alabilmeleri ve nehir boyunca gezinti yapabilmeleri için yürüyüş yolları mevcuttur.
Turistlerin uğrak noktası olan Düden Şelalesi’ne ulaşım şehir merkezinden oldukça kolaydır. Varsak otobüslerine veya minibüslerine binerek ulaşılabilir.
Her yıl binlerce yerli / yabancı turistin uğrak yeri olan Düden Şelalesi, güzelliğinin daimi olması için her türlü imkanı sağlayan ANSET tarafından işletilmektedir.
Suların bu güzellikte aktığını görmek ve onun ruhunu hissedebilmek müthiş!
Hepiniz sevgiyle kalın
Melih Eriş